Afbeelding met verschil tussen luizen en bedwantsen

5 Cruciale verschillen tussen bedluizen en bedwantsen

Ben je ook zo klaar met ongewenste gasten in je bed? Nee, we hebben het niet over je partner die het dekbed steelt of je huisdier dat graag een dutje komt doen. We hebben het hier over die kleine kruipers die het bed hun thuis noemen: bedluizen en bedwantsen.

Ja, het zijn niet de meest charmante bedpartners, maar het is belangrijk om het verschil te kennen tussen deze twee beestjes. Want geloof het of niet, er zijn een aantal essentiële verschillen tussen bedwantsen, hoofluizen, tapijtkevers en bedluizen. Dus voordat je je bed in vlucht uit angst voor een luizeninvasie, laten we eens kijken naar wat deze beestjes nou precies onderscheidt. Laat je niet in de luren leggen door hun kleine formaat, want deze luizen hebben meer dan genoeg trucjes achter de hand.

De meest essentiële informatie over bedluizen en bedwantsen:

 1. Waar ze wonen: Bedluizen houden van warme, vochtige plekken en worden vaak gevonden in warme landen. Bedwantsen zijn niet zo kieskeurig en kunnen zowel in warme als koude plekken overleven. Dit helpt ons om te weten waar we moeten zoeken als we denken dat we ze in huis hebben.

 2. Hoe ze eten: Beide beestjes drinken bloed van mensen terwijl we slapen. Dit kan jeukende rode bultjes op de huid achterlaten.

 3. Hoe we ze vinden en wegkrijgen: Bedluizen en bedwantsen zijn heel goed in verstoppertje spelen in kleine scheurtjes, zoals in matrassen of meubels. Om ze weg te krijgen, moeten we onze bedden goed schoonmaken met warm water, regelmatig stofzuigen, en soms moeten we een professional bellen voor hulp.

Kortom, door te weten waar ze leven, hoe ze eten, en hoe we ze kunnen vinden, kunnen we beter voorbereid zijn om deze ongewenste gasten uit ons huis te houden. Wij geven als experts op het gebied van luizen herkennen en behandelen u hieronder alle informatie bedluizen en bedwantsen die u moet weten

Wat zijn bedluizen?

Bedluizen, ook bekend als Cimex hemipterus, zijn vergelijkbaar met bedwantsen. Ze behoren ook tot dezelfde familie, maar er zijn enkele verschillen tussen de twee soorten. Bedluizen staan ​​bekend om hun voorkeur voor tropische klimaten en kunnen worden gevonden in gebieden met hoge luchtvochtigheid. Ze voeden zich ook met bloed, vaak van mensen, en verstoppen zich in kiertjes en spleten.

vergrote realistische afbeelding van luis

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen, ook wel Cimex lectularius genoemd, behoren tot de familie Cimicidae. Ze zijn kleine, ovale insecten die voornamelijk 's nachts actief zijn. Deze bloedzuigers voeden zich met het bloed van mensen en andere warmbloedige dieren. Bedwantsen hebben platte lichamen, waardoor ze zich gemakkelijk in kieren en spleten kunnen verstoppen, zoals in matrassen, meubels en achter plinten.

vergrote realistische afbeelding van bedwants

Wat zijn overeenkomsten tussen bedluizen en bedwantsen?

Hoewel er enkele verschillen zijn, delen bedwantsen en bedluizen ook veel overeenkomsten:

 1. Voeding: Beide insecten voeden zich met het bloed van mensen of andere gastheren. Ze bijten hun slachtoffers 's nachts en laten vervelende en jeukende beten achter.
 2. Verbergen: Zowel bedwantsen als bedluizen zijn uitstekende verstoppers en kunnen zich verbergen in verschillende omgevingen, zoals matrassen, beddengoed, meubels, tapijten en kleding. Dit maakt het moeilijk om ze te detecteren en uit te roeien.
 3. Overdracht van ziektes: Hoewel beide insecten niet bekend staan ​​om het verspreiden van ernstige ziekten, kunnen hun beten leiden tot huiduitslag, allergischereacties en zelfs infecties als gevolg van krabben.

Wat is het verschil tussen bedluizen en bedwantsen?

In de wereld van ongediertebestrijding worden de termen bedluizen en bedwantsen vaak door elkaar gebruikt, wat tot verwarring kan leiden. Hoewel beide plagen ongemak en overlast kunnen veroorzaken, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel duiken we dieper in de kenmerken, levenscycli, en bestrijdingsmethoden van bedluizen en bedwantsen, om zo duidelijkheid te scheppen en effectieve oplossingen aan te bieden.

Wat zijn kenmerken van bedluizen?

 • Bedluizen, ook wel bekend als hoofdluizen, leven voornamelijk op de hoofdhuid van mensen.
 • Ze zijn zeer klein, ongeveer 2 tot 3 millimeter lang, en hebben een roodbruine kleur.
 • Bedluizen voeden zich met menselijk bloed, wat jeukende bultjes en irritatie op de hoofdhuid veroorzaakt.
 • Hun aanwezigheid is meestal te herkennen aan de fijne, witte eitjes (neten) die ze achterlaten aan haarstrengen dicht bij de hoofdhuid.

Overdracht en Preventie: Bedluizen verspreiden zich door direct contact met het haar van een besmet persoon of door het delen van persoonlijke spullen zoals kammen, hoeden of kussenslopen. Preventie is voornamelijk gericht op persoonlijke hygiëne en het vermijden van het delen van persoonlijke items.

Wat zijn kenmerken van Bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine, ovale, bruinachtige insecten die leven van het bloed van mensen en dieren. Volwassen exemplaren kunnen tot 5 millimeter lang worden. Ze verstoppen zich overdag op donkere, verborgen plekken zoals matrasnaden, bedframes, en achter behang, en komen 's nachts tevoorschijn om te voeden.

Overdracht en Preventie: Bedwantsen verspreiden zich door te liften op kleding, bagage, meubels, en andere voorwerpen die van de ene plek naar de andere worden verplaatst. Preventieve maatregelen omvatten regelmatige inspectie van slaapruimten, het gebruik van beschermhoezen voor matrassen, en het vermijden van het aanschaffen van tweedehands meubels zonder deze eerst grondig te inspecteren.

De Levenscyclus en Voortplanting van bedluizen en bedwantsen

levencyclus van een luis - van neet tot luis - flowdiagram

Bedluizen hebben een levenscyclus die bestaat uit drie stadia: ei (neet), nimf, en volwassen luis. De volledige cyclus van ei tot volwassen luis duurt ongeveer 3-4 weken. Vrouwelijke luizen kunnen tot tien eitjes per dag leggen, wat een snelle vermenigvuldiging mogelijk maakt.

Bedwantsen doorlopen eveneens drie levensstadia: ei, nimf, en volwassenheid. Hun levenscyclus van ei tot volwassen insect kan variëren van 5 weken tot enkele maanden, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Vrouwelijke bedwantsen leggen in hun leven honderden eitjes, wat een snelle verspreiding en kolonisatie van nieuwe gebieden mogelijk maakt.

Hoewel ze op elkaar lijken zoals net vermeld, zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen bedwantsen en bedluizen:

 1. Uiterlijk: Bedwantsen hebben een bruinrode kleur met een plat, ovaalvormig lichaam. Bedluizen daarentegen hebben een donkerder, meer langwerpig lichaam.
 2. Voorkeurshabitat: Bedwantsen geven de voorkeur aan gematigde klimaten en zijn te vinden in zowel warmere als koudere gebieden. Bedluizen gedijen echter beter in tropische omgevingen met een hoge luchtvochtigheid.
 3. Voortplantingssnelheid: Bedwantsen hebben de reputatie sneller te reproduceren dan bedluizen. Een enkel vrouwtje kan tot 500 eitjes leggen gedurende haar hele levensduur, terwijl bedluizen minder eitjes leggen.
 4. Gedrag: Bedwantsen hebben de neiging om iets agressiever te zijn dan bedluizen en zijn beter in staat om opnieuw te bloeden. Bedluizen daarentegen voeden zich mogelijk niet vaak, omdat ze in bepaalde omstandigheden maanden zonder voedsel kunnen overleven.
enkele bedwantsen in bed lopend op beddengoed

Methoden om bedluizen, bedwantsen en tapijtkevers te bestrijden

In de strijd tegen ongenode gasten in onze woningen, zoals bedluizen, bedwantsen, en niet te vergeten, tapijtkevers, staan we voor diverse uitdagingen. Tapijtkevers, die soms worden verward met bedwantsen en bedluizen, vormen ook een significant probleem als ongedierte. Elk van deze plaagdieren vereist een unieke aanpak voor effectieve bestrijding. In de volgende secties zullen we de aanbevolen bestrijdingsmethoden voor elk van deze plagen onderzoeken en de informatie samenvatten in een overzichtelijke tabel, zodat je een helder beeld krijgt van hoe je elk type ongedierte het beste kunt aanpakken.

De beste methoden om bedluizen en bedwantsen te bestrijden:

Bedluizen en bedwantsen vergen een vergelijkbare aanpak voor bestrijding, inclusief:

 • Dimeticon lotion  van Luizenweg.nl voor de behandeling van hoofdluizen, verminderend de kans op bedluizen
 • Regelmatig wassen van beddengoed op minimaal 60°C om alle luizen en neten te doden.
 • Professionele hulp inschakelen voor een grondige bestrijding met stoom & hitte.
 • Tea tree olie en stofzuigen als natuurlijke en preventieve maatregelen.
  tee trea olie bestellen
 •  Wassen op hoge temperatuur: Het regelmatig wassen van beddengoed, kleding en andere stoffen op hoge temperatuur kan bedwantsen effectief doden en is een belangrijk onderdeel van de behandeling van bedwantsen.
 •  Stofzuigen: Regelmatig en grondig stofzuigen, vooral rond het bed en slaapgebied, kan helpen bij het verminderen van bedwantsenpopulaties als onderdeel van de behandeling van bedwantsen.

Het is belangrijk om te onthouden dat bedwantsen hardnekkig zijn en dat de behandeling van bedwantsen vaak meerdere methoden en herhaalde inspanningen vereist om ze volledig uit te roeien. 
Bekijk ook eens onderstaande video waarin het verschil tussen bedluizen en bedwantsen wordt uitgelegd!


De behandeling van tapijtkevers

   •  Grondig stofzuigen: Regelmatig stofzuigen, vooral rond en onder meubels, kan helpen om tapijtkeverlarven en eitjes te verwijderen .
   •  Wassen op hoge temperatuur: Net als bij bedwantsen, kan het wassen van besmette stoffen op hoge temperatuur helpen om tapijtkevers te doden .
   •  Insecticiden: Het gebruik van insecticiden specifiek gericht op tapijtkevers kan effectief zijn, mits toegepast volgens de instructies op het product .

Vergelijkingstabel behandeling van plaagdieren (ongedierte)

Plaagdier Warmte
behandeling
Koude
behandeling
Chemische behandeling Overige methoden
Bedwantsen Ja (60°C+) Ja (-14°C) Ja Wassen op hoge temperatuur
Tapijtkevers Ja (effectief) N/B Ja Grondig stofzuigen
Bedluizen (Hoofdluizen op beddengoed) Ja (wassen op 60°C+) N/B Specifieke luizenbehandelingen voor textiel Regelmatig wassen van beddengoed; Gebruik van luizendodende sprays voor beddengoed

Let op: Voor de effectieve bestrijding van hoofdluizen zelf, zijn behandelingen zoals het gebruik van dimeticon lotion op het hoofd, kammen met een fijntandige kam, en het volgen van specifieke instructies voor het gebruik van luizenmiddelen essentieel. Bovenstaande tabel richt zich op het minimaliseren van hun overleving en verspreiding via beddengoed en vergelijkbare oppervlakten.

Eindconclusie:

De Strijd Tegen Bedluizen, Bedwantsen, en Tapijtkevers.

In de confrontatie met bedluizen, bedwantsen en tapijtkevers blijkt een grondige kennis en proactieve benadering essentieel te zijn voor effectieve preventie en bestrijding. Bedluizen en bedwantsen delen de neiging om zich te voeden met bloed, terwijl tapijtkevers schade toebrengen aan textiel, onderstrepend hoe divers de strategieën moeten zijn om elk van deze plagen aan te pakken.

Het gebruik van dimeticon lotion wordt sterk aanbevolen voor het effectief behandelen van hoofdluizen, waarbij preventieve maatregelen zoals het regelmatig wassen van beddengoed op hoge temperaturen cruciaal zijn om bedluizen te voorkomen. Deze aanpak helpt niet alleen bij het beheersen van luizen maar draagt ook bij aan het verminderen van de risico's op bedwantsen.

Voor tapijtkevers is regelmatige inspectie en schoonmaak van potentiële schuil- en voedingsplaatsen van belang. Het minimaliseren van hun habitat door goede hygiënepraktijken kan helpen bij het beheersen van hun populatie.

SAMENGEVAT: de sleutel tot succes in het beheersen van bedluizen, bedwantsen en tapijtkevers ligt in de combinatie van gerichte behandelingen en preventieve maatregelen. Door de leefomgeving schoon en geïnspecteerd te houden, en door snel en doeltreffend op te treden bij de eerste tekenen van een infestatie, kunnen huishoudens zich beschermen tegen de ongemakken die deze plagen met zich meebrengen.

Tip: Lees wat-gebeurt-er-als-je-niks-tegen-luizen-doet?

Veelgestelde vragen (FAQ's)

1. Hoe kan ik bedwantsen of bedluizen identificeren?

Je kunt bedwantsen en bedluizen identificeren door te kijken naar hun uiterlijke kenmerken. Bedwantsen hebben een plat, ovaalvormig lichaam met een bruinrode kleur, terwijl bedluizen donkerder en meer langwerpig zijn.

2. Zijn bedwantsen en bedluizen gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Hoewel bedwantsen en bedluizen geen ernstige ziekten verspreiden, kunnen hun beten leiden tot jeuk, huiduitslag en allergische reacties. Overmatig krabben kan ook leiden tot infecties.

3. Hoe kan ik een bedwantsen- of bedluizen infestatie (*) voorkomen?

Om een ​​infestatie van bedwantsen of bedluizen te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig je beddengoed, kleding en tapijten schoon te maken. Zorg er ook voor dat je geen tweedehands meubels of matrassen binnenbrengt zonder deze grondig te inspecteren.

(*)  (1)aanwezigheid van dierlijke parasieten op of in het lichaam(2) invasie (binnendringen) van dierlijke parasieten in het lichaam.

LAST VAN LUIZEN?

Beste dimeticon lotion van luizenweg

Bronnen:

 • verschil-tussen-bedwants-en-tapijtkever
 • tapijtkever-in-bed
 • tapijtkevers-bestrijden
 • tapijt-en-spekkevers/tapijtkevers
 • tapijtkevers
 • voorkom-bedwantsen-in-je-hotel
 • Mw. E. Moleman - 25 jaar ervaring als kapster en ervaringsdeskundige
 •  in het herkennen en behandelen van luizen.
  Terug naar blog