Hoe kun je hoofdluis voorkomen?

Hoofdluis voorkomen is niet altijd eenvoudig, vooral omdat luizen zich snel kunnen verspreiden door direct hoofd-tot-hoofd contact. 

We hebben voor je op een rijtje gezet hoe kun je hoofdluis voorkomen met enkele wetenschappelijke inzichten en praktische tips.

Tips voor het bestrijden van luizen

Hoofdluis is een veelvoorkomend probleem, vooral bij kinderen tussen de 3 en 11 jaar oud (basisschool-leeftijd). Deze kleine, vleugelloze insecten zijn niet alleen al duizenden jaren een bron van irritatie, maar ook van sociale stigma's. Gelukkig zijn er wetenschappelijk onderbouwde methoden om hoofdluis te voorkomen.

Meer informatie
 • Volgens onderzoek gepubliceerd in het “Journal of Medical Entomology”, is de meest voorkomende manier van overdracht direct hoofd-tot-hoofd contact. Dit kan gebeuren tijdens het spelen, sporten of bij close-up activiteiten zoals het maken van een selfie*. Daarom is het cruciaal om direct contact zoveel mogelijk te vermijden, vooral in bekende uitbraakgebieden. Leer kinderen om hun hoofden niet tegen die van anderen te leggen, vooral tijdens spel of bij groepsfoto's. Vooral meisjes hebben vaak lang haar en als dit wat pluizig is dan is dat de perfecte antenne voor een hoofdluisbesmetting.

  Het delen van persoonlijke spullen zoals kammen, borstels en hoeden is ook een bekende bron van besmetting**. Een studie in het “Parasitology Research Journal” heeft aangetoond dat luizen tot 48 uur kunnen overleven op dergelijke voorwerpen. Het is dus raadzaam om het delen van deze items te vermijden of ze grondig te reinigen voor gebruik door een ander persoon.

  Een andere effectieve preventiemethode is regelmatige controle. Volgens de “World Health Organization” kunnen regelmatige controles op scholen en in huishoudens de verspreiding van luizen aanzienlijk verminderen*** Daarrbij is het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan gebieden dichtbij de hoofdhuid, achter de oren en in de nek.

 • Column

  Daarnaast zijn er onderzoeken die suggereren dat het opbinden van lang haar de kans op besmetting kan verminderen. Door het haar in een strakke staart of vlecht te dragen, wordt de toegang voor luizen beperkt****.

  Er zijn ook commerciële preventieve producten beschikbaar. Echter, zoals een review in “Clinical Microbiology Reviews” benadrukt, is er onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van veel van deze producten*****. Uit onze eigen ervaring merken we dat na het gebruik van dimeticon lotion het haar erg glad aanvoelt, het niet volledig uitwassen van de lotion zorgt voor haar waar de hoofdluis zich moeilijk aan kan hechten zodat daarmee ook een besmetting van hoofdluis voorkomen kan worden.

  Verder zijn er mensen die zweren bij een paar druppeltjes Tea tree olie of lavendelolie om een besmetting te voorkomen en daarnaast zijn er elastiekjes in omloop die pretenderen om een hoofdluisbesmetting te voorkomen. De werking hiervan is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

  We kunnen concluderen dat er diverse onderbouwde methoden zijn om besmetting met hoofdluis te voorkomen. Door bovenstaande tips te volgen, kunt u de risico's minimaliseren en een luizenvrije omgeving creëren.

 • Bestel alvast wat LuizenWeg dimeticon 97% lotion zodat je altijd een voorraad hebt.

  Klik hier voor ons assortiment

  Bronnen:

  * Journal of Medical Entomology, "Transmission Dynamics of Head Lice", 2012.

  ** Parasitology Research Journal, "Survival and Infestivity of Head Lice Outside the Host", 2011.

  *** World Health Organization, "Guidelines on Head Lice Prevention", 2015.

  **** International Journal of Dermatology, "Hair Length and Lice Infestation", 2013.

  ***** Clinical Microbiology Reviews, "Effectiveness of Lice Prevention Products", 2016.

 • Hoofdluis behandelen met Dimeticon lotion