Hoe kom je aan hoofdluis?
Hoofdluis komt voornamelijk voor bij mensen die in dicht contact zijn met elkaar, zoals in gezinnen, op scholen en in opvangcentra. Ze kunnen zich gemakkelijk verspreiden van persoon naar persoon via direct hoofd-aan-hoofdcontact, zoals bij het delen van kammen, borstels, hoofdtelefoons of andere voorwerpen die in contact komen met het haar.
Na schoolkamp is er vaak een uitbraak omdat de kinderen dan hele dagen dicht contact hebben. Ook het samen nemen van selfies veroorzaakt overdracht van hoofdluis.
Hoofdluis komt ook vaker voor bij mensen met lange haren, omdat de luizen zich gemakkelijker in lange haren kunnen verbergen en zich voeden met bloed. Hoofdluis komen echter voor bij mensen met alle soorten haarlengtes en kunnen zich verspreiden naar mensen met kort haar of een kaal hoofd.
Het is belangrijk om regelmatig te controleren op hoofdluis en om snel te handelen als ze worden opgemerkt, om te voorkomen dat ze zich verder verspreiden. Het is ook aan te raden om voorwerpen die in contact komen met het haar te delen, zoals kammen en borstels, te vermijden om het risico op het oplopen van hoofdluis te verminderen.
Hoe sneller de behandeling gestart wordt, hoe eerder het probleem opgelost is. Controleer en behandel ook alle delen van het gezin.