Wat is de levenscyclus van de hoofdluis

Wat is de levenscyclus van de hoofdluis

De levenscyclus van hoofdluis bestaat uit vier stadia: ei, larve, pop en volwassen hoofdluis.

Ei (neten): Hoofdluizen leggen hun eieren, ook wel neten genoemd, in de haren dicht bij de hoofdhuid. De neten zijn ongeveer 0,8 mm lang en hebben de vorm van een platte schaal. Ze zijn moeilijk te zien omdat ze dezelfde kleur hebben als het haar. De neten kleven aan het haar dankzij een soort kleefstof.

Nimf (jonge luis): Na ongeveer 7-10 dagen komen de luizen uit de neten. De larven zijn ongeveer 1,5 mm lang en hebben een witte kleur. Ze zijn nog te klein om te zien met het blote oog.

Pop: Na ongeveer 7-10 dagen vervellen de larven en veranderen ze in poppen. De poppen zijn ongeveer 2 mm lang en hebben een bruine kleur. Ze zijn nog steeds te klein om te zien met het blote oog.

Volwassen hoofdluis: Na ongeveer 7-10 dagen komen de volwassen hoofdluizen uit de poppen. Volwassen hoofdluizen zijn ongeveer 2-3 mm lang en hebben een bruine kleur. Ze zijn te zien met het blote oog. Hoofdluizen leven ongeveer 30 dagen en leggen tijdens hun leven ongeveer 10-12 eieren per dag.

Het is belangrijk om te weten dat hoofdluis alleen bij mensen voorkomen en niet bij huisdieren. Ze komen vooral voor bij kinderen van 4 tot 11 jaar oud, maar kunnen bij iedereen voorkomen. Hoofdluis is niet gevaarlijk, maar kan wel ongemak veroorzaken zoals jeuk en irritatie van de hoofdhuid. Het is daarom belangrijk om de hoofdluis te behandelen als ze voorkomen.

Het RIVM adviseert behandeling met Dimeticon lotion.

 

Levenscyclus hoofdluis

Kunnen we je nog ergens mee helpen? Neem contact op!